Allerheiligen 1 november

/Allerheiligen 1 november

Allerheiligen 1 november

Allerheiligen – Dia Todos los Santos 1 november

Halloween is in Menorca net zoals in Nederland een soort mode van de laatste jaren die is komen overwaaien uit America. De kinderen gaan verkleed en er wordt van alles georganiseerd in de dorpen (spookdansen, knutselen, een spookhuis en er rijdt een toeristentrein door het drop.) De dag na halloween is wel een echte feestdag voor de Spanjaarden 

De Spanjaarden en dus ook de Menorcanen vieren op 1 november Dia Todos los Santos die letterlijk vertaald “dag van alle heiligen” betekent. Op Dia Todos los Santos gaan de Spanjaarden naar de begraafplaats om de doden te herdenken. Al dagen van te voren maken ze het graf schoon en zetten ze veel bloemen neer. Op 1 november gaan ze met elkaar naar het graf.

Er hoort ook een speciale lekkernij bij; buñuelos of bunyols. Deze lijken een beetje op onze oliebol (zonder rozijnen en krenten) maar in de vorm van een donut. Je kunt er honing of poedersuiker overheen doen. Op school maken de kinderen de buñuelos vaak in de week voor 1 november en eten ze  het de volgende dag met elkaar op.

bunuelos Menorca

Naamdag

Naast het herdenken van de doden, vieren volwassenen en kinderen die een “moderne” naam hebben (en dus geen eigen naamdag) op Dia Todos Los Santos -dag van alle heiligen hun naamdag.

In Spanje vier je niet alleen je verjaardag maar als je bent gedoopt ook je naamdag. Wanneer je niet naar een heilige vernoemd bent, mag je je naamdag vieren op Allerheiligen. De naamdag wordt vaak gevierd op de dag dat de heilige waar je naar vernoemd bent is gestorven en wordt gevierd om deze heilige te eren en te herdenken. Naamdag in Spanje wordt ongeveer het zelfde gevierd als een verjaardag. Het wordt gevierd met lekker eten, taart, bloemen en bezoek van familie en vrienden die vaak een cadeau meebrengen.

Als Allerheiligen op een zondag valt, dan hebben ze ook de dag na 1 november óók vrij en de scholen zijn ook nog de dag daarna vrij. Een korte vakantie dus!

Door | 2018-02-02T11:56:56+01:00 november 1st, 2015|menorca|0 Reacties

Geef een reactie