Menorca plaatsen: de hoofdstad Mahon

/Menorca plaatsen: de hoofdstad Mahon

Menorca plaatsen: de hoofdstad Mahon

Menorca plaatsen: de hoofdstad Mahon

Mahon is de hoofdstad van Menorca en ligt helemaal in het oosten van het eiland en heeft ongeveer 30.000 inwoners. Het is dus niet een hele grote stad. De laatste jaren zijn er heel veel verbeteringen doorgevoerd in de stad en ik vind dat de stad ieder jaar weer leuker wordt. Er zijn heel veel terrassen, er wordt heel veel georganiseerd en het is een veilige stad. Mahon heeft nog 2 andere namen namelijk Maó in het Catalaans en kort weg Mô in het Menorquins, het lokale dialect.

In de reisgids Reismaatje Menorca staat een leuke rondwandeling/ speurtocht door de stad. Deze begint bij de Yellow Catamarans in de haven.

Bezienswaardigheden Mahon:

Mercat des Claustre del Carmen Mahon Menorca

Dit gebouw was eerst het paleis van justitie en werd daarnaast ook gebruikt als gevangenis. Daarna gingen de nonnen er wonen. Claustre betekent klooster. Het was handig dit gebouw als klooster te gebruiken, omdat de kerk er naast staat. De naam van deze kerk is “Iglesia del Carmen”. Carmen is de beschermheilige voor de vissers op zee. Nu wordt het gebouw gebruikt als markt, vandaar de naam Es Mercat. Je kunt er fruit, groenten, vlees en lokale lekkernijen kopen. Op de binnenplaats worden concerten georganiseerd. Het is leuk om keer naar zo’n optreden te gaan!

kerk iglesia del carmen menorca

 

Mercat de Peix (vismarkt) Mahon Menorca

Deze oude vismarkt is gebouwd in 1927. In deze tijd werd vooral door de Catalanen met veel pracht en praal gebouwd. Kijk maar eens naar alle bogen en siersels in het hekwerk. Voor echt verse vis moet je heel vroeg opstaan en naar deze markt gaan. Je kunt hier ook andere lokale producten kopen zoals kaas, worst, jam, wijn en bier.Er is een terrasje waar je lekkere tapas kunt eten. Sinds dit jaar is de Mercat Femenias ma t/m za open van 11:00 tot 15:30 en van 19:30-23:30. Op zaterdag is er vanaf 13:30 uur live muziek. Kijk in het onderstaande filmpje naar een impressie op zaterdag!

Es Freiginal Mahon Menorca

Aan de Costa d’en Deia, de smalle weg waar het theater aan ligt, vind je een smalle ingang naar het stadspark “Es Freiginal”. Leuk om even een bezoekje te brengen. Het is pas opgeknapt en er zijn leuke speeltuinen.

Santa Maria kerk en het stadhuis Mahon Menorca

Dit is de grootste kerk van Menorca, maar hij is niet zo mooi van buiten. Binnen staat er wel een groot en heel bekend orgel met meer dan 3000 pijpen. Er worden vaak orgelconcerten gegeven. Op dit plein staat ook het stadhuis van Mahon. Je mag hier naar binnen.

stadhuis mahon Menorca

Plaça Bastio Mahon Menorca

Tussen de Sant Francesc kerk en De Santa Maria kerk ligt Plaça  Bastio. Hier kun je heerlijk wat eten of drinken. Er is ook een speeltuin.

Tip: in de zomer organiseren ze op dinsdag vanaf 21:00 uur in de stad “Nits de musica al carrer”  (Muziekavonden in de straat).  Er spelen wel 7 bandjes in de straten en op de pleintjes in de stad. Het is erg gezellig. Ook op Placa Bastio is er dan muziek. Alle tafeltjes en stoelen zijn al snel bezet!

Tapas kun je goed eten bij Santa Rita ook Pipet & Co is een leuk en modern restaurantje met lekker en gezond eten!

placa bastio pleintje mahon menorca

De oude poort die op dit pleintje staat is de “Portal de Sant Roc”.  Vroeger begon hier de weg naar Ciutadella. Van de muur die vroeger om heel Mahon heen stond, is er nog maar een klein stukje over en die staat hier. De stadsmuur diende om Mahon te beschermen tegen aanvallen van piraten. De gevaarlijkste piraat van de Middelandse zee, Barbarossa (Roodbaard), was ook op Menorca succesvol en heeft bijna alle stadsmuren vernield.

museum Mahon Menorca Museu de Menorca en Sant Francesc

Vanaf plaça Bastio is het maar een klein stukje lopen naar  het museum van Menorca en de Sant Francesc kerk. Het museum werd vroeger gebruikt als klooster. In het museum vind je voorwerpen uit het stenen tijdperk en foto’s van Menorca van vroeger tot nu. Leuk om even te bezoeken!

Calle Doctor Guardia, s/n Maandag gesloten Entree gratis

Plaça d’Esplanada Mahon Menorca

Als je nog energie over hebt, kun je nog lopen naar het Plaça d’ Esplanada, dit is vlakbij het busstation. Plaça d’Esplanada is een typisch Engels plein omdat alle belangrijke wegen hierop uitkomen. Het plein was vroeger een militair oefenterrein. Op het plaça  d’Esplanada is een grote speeltuin. Op dinsdag- en zaterdagochtend is er markt.

In de buurt

Gin Xoriguer

Tegenover de aanlegsteigers van de veerboten vind je de fabriek waar ze de beroemde “Gin Xoriguer” maken. De eerste en beste klanten waren de Engelse soldaten. In de distilleerderij  kun je zien hoe ze gin maken. Je ouders kunt de gin en andere likeuren ook proeven. De Menorcanen drinken meer gin dan wijn. Vooral tijdens de fiëstas is “pomada” een populaire drank. Pomada maak je met Gin Xoriguer, citroen limonade en ijs.

Een pomada is een Spaans woord. Het is een zalfje of een drankje dat je gebruikt als je ziek bent om je daarna weer beter te voelen! Daarom is het zo populair tijdens de feesten.

Anden de Poniente 91, Mahon

Fortalesa Isabel II (La Mola)

Hou je van forten, kanonnen en geschiedenis? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan La Mola de Menorca. Er staan twee grote kanonnen van 100 jaar oud, die wel 35 km ver kunnen schieten! Toen ze gebouwd werden waren het de grootste kanonnen ter wereld. Het is nogal een groot terrein en het allerleukste is om met een golfkarretje over het terrein te crossen.

golf car la mola mahon menorca

Fort Marlborough (Cala st. Esteve)

In 1710 begonnen de Engelsen met de bouw van dit fort. Het fort is gelegen aan het begin van de haven vlakbij es Castell, tegenover La Mola. Ook met dit fort wilden de Engelsen de haveningang van Mahon beschermen.

torre fort marlborough menorca

Fort Marlborough is een ondergronds doolhof. Als je door de gangen loopt, krijg je een licht- en geluidsshow te zien en te horen. De show geeft een goede indruk van hoe ze in die tijd geleefd hebben.

Openingstijden:

 • juni en oktober dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 20:00 uur
 • zondag en maandag   10:00-15:00 uur
 • April, mei, november en december 10:00-15:00 uur

eten & drinken in Mahon

onze favorieten in de haven:

 • Sa Vinya des Port, tapas en lekkere wijn
 • Ca’s Mestre d’Aixa, mexicaans
 • Sa Taverna d’es Port
 • Can Avelino (bij de rotonde) geen mooi uitzicht maar heerlijke tapas.

in de stad:

 • Santa Rita
 • Pipet & Co
 • Idonium (italiaans)

voor ontbijt met WIFI:

 • Boinder bij Santa Maria kerk en stadhuis (WIFI boindermahon)
 • Bar Sa Placa bij Mercat des Claustre mooi uitzicht op de haven
 • Es Llonguet (WIFI esllonguet)
 • Pipet & Co op Placa Bastio

 

 

 

 

Door | 2018-02-02T11:56:57+01:00 juni 4th, 2015|bezienswaardigheden Menorca, drinken & eten, menorca, plaatsen|2 Reacties

2 Reacties

 1. […] hoofdstad Mahon met zijn 5 km lange haven ligt op 10 minuten afstand met de […]

 2. […] of in de haven of stad Mahon  […]

Geef een reactie