Wat jij nog niet wist van december en januari op Menorca!

/Wat jij nog niet wist van december en januari op Menorca!

Wat jij nog niet wist van december en januari op Menorca!

December op Menorca!

In het eerste weekend gaan op zaterdagavond om 18:00 uur de lichtjes aan op het plein voor de Santa Maria kerk in Mahon. Iedereen verzamelt zich op het plein en wacht op “Els Llumets” De 4 geesten die de verlichting aansteken in de grote kerstboom. Dat weekend en het weekend erna is het ook “fira de nadal” in Mahon en andere plaatsen op Menorca. Er is een kerstmarkt er zijn kerststalletjes, je kunt rondrijden in een arrenslee en allerlei kerstoptredens en kerstkoren verwachten. Iedere plaats heeft een programmaboekje met de festiviteiten die je in december kunt verwachten.

levende kerststallen “Belén viviente”

Levende kerststallen zijn heel populair in Spanje en dus ook in Menorca. Een hele mooie wordt gemaakt door Colegio San José in Mahon. Een echte aanrader om deze te bezoeken.

kerst en oud en nieuw op menorca

kerstkaarten en kerstkoekjes uit Menorca

Kerstkaarten uit Menorca kun je niet echt verwachten (dus ook niet van ons ;-)). Kaarten versturen in Spanje is niet zo gewoon als in Nederland, dit doen ze ook niet met verjaardagen. Ze maken een mooie foto van de kinderen bij de kerstboom en geven die foto aan opa’s en oma, tante’s en ooms. De traditionele kerstkoekjes heten “amargos de Menorca”. Ze worden gemaakt van amandelen. Ook de pastisets mogen natuurlijk niet ontbreken met kerst. En als je geluk hebt maakt je buurvrouw deze heerlijke koekjes voor je!

kerst menorca kerst en oud en nieuw op menorca

24 december: kerstavond

In tegenstelling tot Nederland is kerstavond (Nochebuena) in Spanje het belangrijkste gedeelte van de kerst. Op kerstavond komen Spaanse families samen in huiselijke kring en juist dan wordt culinair uitgepakt. Een populaire traditie tijdens kerstavond is het zingen van villancicos (kerstliedjes). Met een tamboerijn en een zambomba worden traditionele spaanse kerstliedjes gezongen zoals “Los peces en el rio”  en “Campana sobre campana” .Na het kerstdiner gaan ze naar de Misa del Gallo (de nachtmis).

25 december: eerste kerstdag

Op eerste kerstdag komen Spaanse families opnieuw bij elkaar voor een luch. Deze bestaat vaak uit vis en ook de amargos staan op tafel. Hoewel het gebruikelijk is dat cadeautjes voor de kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen, vieren steeds meer families de komst van Papa Noel (de kerstman) op eerste kersdag. Voor elk familielid liggen cadeautjes klaar onder de kerstboom.

26 december: tweede kerstdag

In tegenstelling tot in de rest van Spanje wordt op de Balearen en dus ook op Menorca 2de kerstdag wel gevierd. Ze eten het eten wat nog over is. En zonder Unox erwtensoep en muts maar je kunt wel een traditionele “kerstduik” doen in de in de haven van Mahon om 12 uur.

28 december: “día de los santos inocentes”

Dit is in feite is de dag, waarop men de massale kindermoord herdenkt, die door koning Herodes werd bevolen in Jeruzalem ten tijde van de geboorte van Jezus.

De oorspronkelijke feestdag ‘Santos inocentes’ is tegenwoordig geen vrije dag meer. Het is meer en meer de Spaanse variant geworden van 1 april. Een zogenoemde ‘inocentada’ is een ‘onschuldig’ grapje. Veel kinderen, collega’s, partners maar ook media zien kans om anderen in de maling te nemen.

kerst en oud en nieuw op menorca

31 december: oudejaarsavond of “nochevieja”

Kerst is een feest van de familie Nochevieja oudejaarsdag is meer een feest tussen vrienden. Ze doen 3 dingen die geluk moeten brengen in het nieuwe jaar.

1 Ze trekken rode lingerie  aan. Dit mag je niet zelf gekocht hebben maar moet je cadeau krijgen van je zus, moeder of vriendin. (dit is voor liefde en passie in het nieuwe jaar)

2 Om middernacht klinken door heel Spanje de klokslagen van de Puerta del Sol in Madrid via de nationale zender TVE. Bij elke slag wordt gretig een druif doorgeslikt en als het je lukt, mag je een wens doen. Er worden speciale blikjes verkocht met 12 druiven er in om het doorslikken wat makkelijker te maken!

3. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een glas cava met een gouden ring onder in het glas.

6 januari: driekoningen of “Los Reyes Magos”

Op 5 januari beginnen de festiviteiten als de Reyes Magos in de avond aankomen voor de Cabalgata de los Reyes Magos (de optocht voor de drie koningen) en op 6 januari wordt Driekoningen gevierd. De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes, kerststalletjes, kerstliedjes en een grote en vrolijke optocht, de Cabalgata de los Reyes Magos. Ook in Menorca wordt dit gevierd. Om 19:00 uur komt de boot aan met de Reyes Magos en daarna gaat de optocht door de stad.

De koningen rijden te paard of in feestelijke wagens door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Ook mogen de kinderen cadeautjes vragen aan de koningen. De dagen voor de aankomst schrijven ze een brief naar één van de drie koningen, waarin staat dat ze lief zijn geweest en wat ze graag willen hebben voor cadeau. In de avond van 5 januari zetten de kinderen hun schoentje en hooi voor de kamelen neer. Als ze wakker worden hebben de 3 koningen hun schoenen gevuld met een cadeautje óf een kooltje…. dan ben je niet lief geweest….

Op 6 januari wordt de Roscón de Reyes gegeten: een ronde cake die gedecoreerd is met fruit, dat de waardevolle edelstenen op de nobele kleding van de drie koningen moet voorstellen. Met daarop een kroon. In de cake zit een stukje speelgoed verstopt. Wie dit stukje heeft, mag de kroon op en is de koning!

kerst en oud en nieuw op menorca

Ook in Spanje is er een “zwarte pieten” discussie. 1 van de 3 koningen is zwart en wordt geschminkt… Je raad het al… In Madrid zijn ze zo ver dat ze niet meer schminken, Balthasar wordt gespeeld door een echte Africaan.

In Menorca hebben ze daar nog niet zoveel last van. Hier wordt hij nog steeds geschminkt. En heeft hij ook nog eens een zwarte pieten muts op!

Redenen om naar Menorca te gaan in december

Wil je nog meer redenen om naar Menorca te gaan met kerst? Denk aan het lekkere weer en de rustige en prachtige stranden. De laatste 10 jaar is het altijd lekker weer geweest tussen kerst en oud en nieuw.

Ook is het leuk om naar het theater te gaan er is altijd wel een leuk concert in de kerstvakantie of ga paddenstoelen zoeken!

kerst en oud en nieuw op menorca

 

Door | 2018-02-02T11:56:56+01:00 december 21st, 2015|menorca, tips|1 Reactie

Eén reactie

  1. Jsn 21 december 2015 om 22:10 - Antwoorden

    Interessant hoor.

Geef een reactie